Afbeeldingen opslaan

Geschikte extensies

Voor afbeeldingen geldt dat u deze in een zo hoog mogelijke kwaliteit aan moet leveren met zo min mogelijk compressie. Ook geldt dat de te gebruiken afbeeldingen zo veel mogelijk los moeten worden aangeleverd.

Compressie

Wanneer afbeeldingen worden opgeslagen vindt er bij sommige bestandsformaten compressie plaats. Compressie is het op een bepaalde manier opslaan van de afbeelding waarbij er (kleur) informatie wordt weggelaten waardoor de afbeelding minder schijfruimte inneemt.

Voordeel aan compressie

Voordeel aan compressie is de afname van de bestandsgrootte van de afbeelding. Dit is handig voor een snelle weergave op het internet of om meer afbeeldingen op te kunnen slaan op uw harde schijf, telefoon, tablet of een andere verwisselbare geheugendrager.

Nadeel aan compressie

Groot nadeel aan compressie is dat er kleurinformatie wordt weggelaten. Op het beeldscherm is dit soms nauwelijks te zien maar gedrukt des te meer. De techniek werkt als volgt: zonder compressie kan een afbeelding tot een miljoen verschillende kleuren bevatten. Naarmate de compressie hoger wordt, zal het aantal kleuren in de afbeelding lager worden naar bijvoorbeeld maar honderd verschillende kleuren of soms zelfs nog minder. U kunt zichzelf wel een voorstelling maken hoe een afbeelding eruit ziet als u oneindig veel kleuren kunt gebruiken of wanneer u maar een paar kleuren kunt gebruiken. Hierom geldt dus dat er voor drukwerk zo min mogelijk compressie gebruikt moet worden.

Welke bestandsformaten kennen compressie?

Bmp
Geen compressie
Gif
Wel compressie
Jpg
Wel compressie
Png
Wel compressie
Psd
Geen compressie
Raw
Geen compressie
Tiff
Geen compressie

Is uw foto van origine al gecomprimeerd opgeslagen?

De meeste (consumenten)fotocamera's slaan afbeeldingen al automatisch op in het jpg formaat. In dit geval is het niet nodig om uw foto zelf op te gaan slaan in een ander bestandsformaat welke geen compressie kent zoals psd. De compressie is immers toch al toegepast. U kunt in dit geval het beste de afbeelding in zijn originele staat behouden en bijvoegen.


« Kennisbank Afbeeldingsresoluties »