Kleurinformatie

Alles over kleuren

Kleur is iets heel bijzonders. Ieder oog kan kleur anders opnemen. Ook geven de meeste beeldschermen kleur anders weer. Zet voor de grap eens een aantal schermen naast elkaar. Zelfs wanneer deze schermen van hetzelfde merk en type zijn, zult u verschil in kleur zien.

Wij onderscheiden verschillende vormen van kleurbeschrijvingen:

RGB

RGB is een afkorting van kleuren maken door middel van Rood, Groen en Blauw. Alle televisies, beeldschermen en beamers maken gebruik van RGB. Bij RGB wordt de kleur gemaakt met additieve kleurmenging. Dit houdt in dat er vanuit wordt gegaan dat er geen licht is (zwart) en dat er met rood, groen en blauw licht, kleur wordt opgebouwd wat uiteindelijk wit zal geven.

De programma's uit het Microsoft Office pakket werken met RGB kleuren. Ook foto's gemaakt met een fotocamera worden opgeslagen in RGB. Om RGB kleuren af te drukken moeten deze omgezet worden naar CMYK waarden.

Omdat het kleurbereik van RGB groter is dan CMYK bestaat er de kans dat afbeeldingen opgeslagen in RGB een iets andere kleur kunnen krijgen bij het omrekenen in CMYK, omdat de uitersten van RGB kleuren simpelweg niet kunnen worden behaald met CMYK kleuren.

CMYK

CMYK is een afkorting voor kleuren maken met Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Alle printers en drukpersen drukken in CMYK. In tegenstelling tot RGB wordt bij CMYK gebruik gemaakt van subtraktieve kleurmenging.

Dit houdt in dat het oppervlak (papier) standaard alle kleuren terugkaatst (wit). Door middel van het plaatsen van pigmenten op papier wordt ervoor gezorgd dat niet meer alle kleuren worden teruggekaatst. Hierdoor worden er kleuren waargenomen. Wanneer er met alle pigmenten over elkaar heen wordt gedrukt zal er geen licht meer worden teruggekaatst waardoor zwart waargenomen zal worden.

PMS

In de drukkerij wordt er gebruik gemaakt van het Pantone Matching System (PMS). PMS kleuren zijn wereldwijd gedefinieerde kleuren. Elke gedefinieerde kleur heeft zijn eigen PMS-nummer. Alle PMS-kleuren zijn verkrijgbaar in een kleurenwaaier. PMS kleuren worden met name gebruikt voor huisstijlen omdat het hierbij meestal belangrijk is dat de kleur er altijd hetzelfde uitziet. PMS kleuren kunnen gedrukt worden met inkt van de gedefinieerde PMS-kleur maar kunnen ook opgebouwd worden uit CMYK.

Wat betekent dit voor u?

Voor u betekent het dat u uw drukwerk zo veel mogelijk in CMYK moet opmaken. Dit kunnen dus ook PMS-kleuren zijn. Maakt u gebruik van afbeeldingen welke van origine RGB zijn, laat deze dan ook juist in RGB staan! Het is namelijk het beste wanneer u uw afbeeldingen zo lang mogelijk in de originele staat houdt. Hierdoor zal er bij de verschillende bewerkingen zo min mogelijk kleurverlies/kleurverschil optreden. Bij de laatste schakel (het printen of het maken van drukplaten) zullen wij er voor zorgen dat de RGB afbeeldingen omgezet worden naar CMYK-afbeeldingen.

Houd wel altijd in gedachten dat afgedrukte kleuren fractioneel kunnen verschillen met uw beeldscherm en uw thuisprinter.


« Grafische software Lettertypen »