Rillen

Het maken van vouwlijnen in zwaarder papier

Wanneer papier zwaarder dan 160 grams moet worden gevouwen, dan dient het papier te worden zien van een vouwlijn (rillijn) voor het mooiste eindresultaat. Wij kunnen in huis machinaal rillijnen aanbrengen en doen dit regelmatig bij folders, documentatiemappen, kaften voor boeken & brochures, geboortekaarten, trouwkaarten en feestkaarten.

Waarom rillen?

Papier bestaat uit vezels. De papiervezels worden groter naarmate het papier zwaarder (dikker) wordt. De grotere papiervezels zorgen ervoor dat de vouw niet mooi scherp wordt. De vouw wordt wat stomp, bobbelig en onscherp. Tevens bestaat er de kans dat deze grote vezels gaan scheuren waardoor het lijkt alsof de bedrukking op de vouw kapot gaat. Er vormt zich dan een niet al te fraaie witte lijn op de vouw. De oplossing voor dit probleem is het papier voorzien van een kleine sleuf waardoor de vezels worden geholpen met vouwen. Het eindresultaat geeft een mooie nette scherpe vouw.

Geïnteresseerd?

Wilt u uw drukwerk laten voorzien van één of meerdere rillijnen? Kom dan bij ons langs of neem contact met ons op voor meer informatie.

 


« Perforeren Rondhoeken »