Papiersoorten

De meest gangbare papiersoorten

Voor sommige mensen is papier gewoon papier. Voor ons is papier niet zomaar papier. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten waarbij iedere papiersoort zijn eigen uitstraling geeft. Om u op weg te helpen, hebben wij de meest voorkomende papiersoorten op een rij gezet.

Offset

Offset is wat wij het makkelijkst kunnen beschrijven als 'normaal papier'. Offset heeft een ruw oppervlak en voelt als printpapier zoals u het ook thuis heeft. Offset heb je in verschillende variaties wit.

Bankpost

Bankpost is een vorm van offset. Offset wat voldoet aan een bepaalde witheid en ook geschikt is om na bedrukking nog eens door uw printer thuis te gaan, noemen wij bankpost. Bankpostpapier gebruiken wij eigenlijk altijd voor huisstijlen (briefpapier en enveloppen).

Gekleurd offsetpapier

Er bestaat ook gekleurd papier. Dit offsetpapier wordt in de papierfabriek al voorzien van een bepaalde kleur. Per kleur zijn er verschillende variaties (licht, donker). Wij gebruiken gekleurd offset veelal voor omslagen van verenigingsboekjes.

 

MC

MC staat voor Machine Coated. Het is minder wit (geler) als offset maar heeft wel de ideale (gladde) eigenschappen voor de mooiste weergave van afbeeldingen zowel op de drukpers als op de printer. MC is de standaard papiersoort voor op de drukpers en kent vele toepassingen. Deze papiersoort wordt veelal gebruikt voor flyers, posters, brochures en magazines. MC is een echte papiersoort voor bulk en is mede daardoor prijstechnisch een interessante papierkeuze. Voor uw printer thuis is MC niet geschikt.

Speciaalpapier

Als laatste zijn er ook nog allerlei verschillende speciaal papiersoorten. U kunt hierbij denken aan soorten als recycled, vergé (rimpel structuur), linnenpersing, structuurpapier, Oud Hollands, metallic (met glinster) en kalk (doorzichtig).

Gramsgewichten

Vaak wordt er gesproken over papierdikte. Sommige mensen spreken over papierkwaliteit. Hoe dik is papier? Om dit te meten, meten we met gramsgewichten. Een gramsgewicht wordt bepaald aan de hand van wat 1 vel weegt als hij 1x1 meter (1m2) groot is.

Veelvoorkomende gramsgewichten voor offset zijn 80 (alleen in offset), 90, 120, 160, 200, 250 en 300 grams.
Veelvoorkomende gramsgewichten voor MC zijn 90, 130, 170, 200, 250 en 300 grams.


« Papierformaten Nieuws »