Extra opmaakinfo

Het aanleveren van uw eigen opmaak

Uiteraard accepteren wij ook orders waarbij u een kant-en-klare opmaak aanlevert, dat bespaart u immers weer kosten. Belangrijk bij het aanleveren van een eigen opmaak is dat uw opmaak aan een aantal eisen voldoet.

Aflopende opmaak

Wanneer er in uw opmaak bedrukking tot aan de rand is, betekent dit dat uw bedrukking aflopend is, hij loopt immers fictief van het papier af. Voor de nabewerking is het belangrijk dat uw opmaak dan rondom 3 mm groter is dan het daadwerkelijke eindformaat. Dit is om twee problemen op te vangen:

  1. Wanneer de drukpers of printer een millimeter 'scheef' heeft gedrukt en er daardoor een klein verschil zit tussen waar de bedrukking op de verschillende vellen staat. Als dan vervolgens de stapel wordt nagesneden zal er bij een mm afwijking een witte rand op uw drukwerk komen. Dit willen wij natuurlijk te allen tijde voorkomen.
  2. De ander is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: Wanneer u papier gaat knippen precies op een hele dunne lijn, is de kans groot dat er op sommige plekken een klein randje blijft staan. Dit gebeurt ook bij het nasnijden van uw papier. Door de bedrukking iets groter te maken, valt het niet meer op wanneer de snede er een fractie naast zit.

Geïmpositioneerd

Lever uw opmaak liever niet geïmpositioneerd (macromontage) met meerdere op een vel aan. Dit voorkomt onduidelijkheden in hoe veel exemplaren er gemaakt moeten worden en verzorgen wij liever zelf om uw productie op een voor ons zo efficiënt mogelijke wijze te produceren. Wij ontvangen uw opmaak dan ook het liefst op het eindformaat van het uiteindelijke product (plus 3 mm afloop).

Snijlijnen

Zorg bij aflopende opmaken altijd voor snijlijnen buiten de opmaak. Uw grafische opmaakprogramma kan snijlijnen automatisch aan uw pdf toevoegen.

Gevouwen brochures

Wilt u een opmaak aanleveren voor een gevouwen brochure, dan zal er gewerkt moeten worden met een inslagschema. Maakt u het inslagschema vooral niet zelf. Dit doen wij automatisch voor u. Lever uw bestand gewoon aan als losse pagina's op het uiteindelijke paginaformaat plus 3 mm afloop.


« Digitaal aanleveren Grafisch woordenboek »